مقاومت به ضربه مواد پلاستیکی (بخش دوم)

مقاومت به ضربه مواد پلاستیکی (بخش دوم)

 

در بخش دوم از قسمت مربوط به بررسی مقاومت به ضربه مواد پلاستیکی ، به معرفی آزمایش های ضربه شارپی، صربه کششی و صربه ای سقوطی پرداخته می شود.

آزمایش ضربه شارپی

 

آزمایش ضربه شارپی یک روش آزمایش ضربه‌ای با پاندول است که مشابه آزمایش ایزود می‌باشد؛ با این حال، به جای استفاده از نمونه‌های یک سرگیردار، نمونه‌ها در دو انتها دارای تکیه گاه ساده می باشند و در میانه نمونه آزمایشی توسط پاندول مورد ضربه قرار می‌گیرند.

 

آزمایش ضربه کششی

 

آزمایش ضربه کششی یک نوع دیگر از روش آزمایش پاندولی است؛ با این حال، بر خلاف هندسه‌های آزمایش خمشی مرتبط با آزمایش‌های ایزود و شارپی، آزمایش ضربه کششی از یک نمونه کوچک شبیه به استخوان سگ استفاده می‌کند که تحت بارگذاری کششی یک محوری قرار می‌گیرد.

مساحت زیر منحنی تنش–کرنش

 

مساحت زیر منحنی تنش–کرنش نشان‌دهنده چقرمگی یک ماده در نرخ کرنش مرتبط با روش آزمایش است. هنگامی که نمونه‌های آزمایشی پلاستیکی در نرخ‌های بالا (یعنی زمانی که در نرخ‌های کرنش مشابه ضربه آزمایش می‌شوند) آزمایش می‌شوند، مساحت زیر منحنی تنش–کرنش (یعنی سختی) معیاری از مقاومت در برابر ضربه را فراهم می‌کند. اندازه مساحت چقرمگی معمولاً به عنوان مساحت چقرمگی تسلیم (یعنی مساحت زیر منحنی تنش–کرنش تا کرنش تسلیم) یا به عنوان چقرمگی کل شکست (یعنی کل مساحت زیر منحنی تنش–کرنش) گزارش می‌شود.

 

آزمایش‌های ضربه‌ای سقوطی

 

دومین دسته رایج از آزمایش‌های ضربه‌ای از یک پرتابه استفاده می‌کند که از ارتفاع سقوط کرده یا به سمت یک نمونه دیسک شکل (مانند نمونه‌ای که در شکل 1 نشان داده شده است) شلیک می‌شود که در یک نگهدارنده قرار دارد.

در برخی موارد، این آزمایش برای ارزیابی ویژگی‌های ضربه‌ای محصولات نهایی استفاده می‌شود. ساده‌ترین آزمایش‌های سقوطی از پرتابه هایی با سر نیم‌کره‌ای برای ارزیابی نیروی لازم یا انرژی مورد نیاز برای شکست یک نمونه از ارتفاع مشخص استفاده می‌کنند (به این ترتیب، سرعت اولیه ضربه ثابت باقی می‌ماند).

آزمایش‌های ضربه‌ای سقوطی پیشرفته‌تر از پرتابه‌های مجهز به حسگر استفاده می‌کنند که طراحی شده‌اند تا نشانه‌ای از رفتار ماده در طول رویداد ضربه ارائه دهند. آزمایش‌کننده‌های ضربه‌ای سقوطی مجهز به حسگر از حسگرهای نیرو و جابجایی برای به دست آوردن اندازه‌گیری داده‌های نیرو/جابجایی در حین نفوذ پرتابه به نمونه استفاده می‌کنند، همان‌طور که در شکل 1 نشان داده شده است.

 

 

 

مقاومت به ضربه مواد پلاستیکی آزمایش ضربه شارپی سقوطی کششی شکست طراحی و ساخت قالب های تزریق پلاستیک شبیه سازی فرآیند

شکل 1: رفتار ضربه‌ای سقوطی معمولی برای پلیمرهای ترد و نرم.

 

بررسی خستگی مواد پلاستیکی

بررسی خستگی مواد پلاستیکی

 

در ادامه مبحث طراحی و ساخت قطعات پلاستیکی و انواع قالب تزریق پلاستیک به موضوع خستگی مواد پلاستیکی پرداخته می شود که موضوع بسیار مهمی در طراحی و ساخت می باشد.

خصوصیات خستگی یک ماده در طراحی قطعاتی که تحت بارگذاری تکراری یا سیکلی قرار دارند، ضروری است. قطعاتی مانند دنده‌ها، اعضای قفل شونده، یا سایر اجزایی که تحت تنش (یا کرنش) دوره‌ای قرار دارند، در مقادیر تنش (یا کرنش) پایین‌تر از مقادیر مربوط به بارگذاری یک‌باره، دچار شکست خواهند شد.

به عنوان مثال، قطعاتی که تحت بارگذاری سیکلی خستگی قرار دارند، می‌توانند با گذشت زمان دچار میکروترک‌ها یا سایر نقص‌های شیمیایی/فیزیکی شوند که منجر به کاهش کلی استحکام ماده و در نهایت شکست آن می‌شود.

آزمایش‌های خستگی معمولاً با قرار دادن یک نمونه آزمایشی قالب‌گیری شده تحت تنش متناوب بین مقادیر مثبت و منفی برابر، یا بین صفر و یک مقدار مثبت یا منفی حداکثر انجام می‌شود.

آزمایش‌ها معمولاً در حالت خمشی، پیچشی یا کششی با فرکانس، دما و دامنه بارگذاری ثابت انجام می‌شوند. تنشی که در آن یک ماده در اثر خستگی دچار شکست می‌شود با افزایش تعداد سیکل ها کاهش می‌یابد.

با بسیاری از مواد، یک حد تحمل خستگی به دست می‌آید که نشان می‌دهد یک مقدار تنش وجود دارد که زیر آن شکست خستگی بعید است، صرف نظر از تعداد سیکل ها، همانطور که در منحنی S–N (تنش در مقابل تعداد چرخه‌ها) نشان داده شده است.

زیرا مواد پلاستیکی ویسکوالاستیک هستند (و به شدت به دما حساس‌اند)، خواص خستگی به طور قابل توجهی تحت تأثیر فرکانس آزمایش، دامنه، هندسه نمونه و دما قرار می‌گیرد. به عنوان مثال، در فرکانس‌ها یا دامنه‌های بالاتر، قطعات پلاستیکی تمایل دارند داغ‌تر شوند و زودتر دچار شکست شوند.

طراحی با دیواره‌های نازک و مواد رسانای گرما و مقاوم در برابر خستگی معمولاً برای کاربردهای نوع بارگذاری سیکلی توصیه می‌شود تا انتقال حرارت به حداکثر برسد. نتایج آزمایش‌های خستگی نشان‌دهنده توانایی نسبی یک ماده پلاستیکی برای تحمل بارگذاری خستگی هستند.

با این حال، برای اهداف طراحی، آزمایش‌ها باید با استفاده از نمونه‌های قالب‌گیری تزریقی (برای در نظر گرفتن تنش‌های باقیمانده) در شرایطی (فرکانس، دما و غیره) که نمایانگر شرایط مربوط به کاربرد نهایی هستند، انجام شوند.

 

طراحی و ساخت قطعات پلاستیکی و انواع قالب تزریق پلاستیک به موضوع خستگی مواد پلاستیکی

منحنی های خستگی (S-N) برای چندین پلیمر تقویت شده با الیاف

این منحنی ها خستگی در طراحی و ساخت قطعات پلاستیکی و قالب های تزریق پلاستیک به صورت ویژه ای مورد استفاده قرار می گیرند، به ویژه زمانی که کاربرد قطعه پلاستیکی خاص باشد.

مقاومت به ضربه مواد پلاستیکی

مقاومت به ضربه مواد پلاستیکی

 

در ادامه بحث طراحی و ساخت قطعات پلاستیکی و قالب های تزریق پلاستیک، به بحث مقاومت به ضربه مواد پلاستیکی پرداخته می شود.

مقاومت ضربه را می‌توان به عنوان توانایی یک ماده برای تحمل بارگذاری‌های ناگهانی و با نرخ بالا تعریف کرد. اصطلاح “ضربه” به بارگذاری با نرخ نسبتاً بالا اشاره دارد که معمولاً بیشتر از نرخ‌های مربوط به آزمایش‌های مکانیکی متداول است.

به عنوان مثال، بارگذاری ضربه‌ای زمانی رخ می‌دهد که قطعات بر روی یک سطح سخت سقوط کنند یا باید اثر یک پرتابه را تحمل کنند. در هر دو حالت، قطعه پلاستیکی باید قادر باشد انرژی مرتبط با رویداد ضربه را دفع کند.

این کار می‌تواند از طریق طراحی مناسب قطعه (مانند استفاده از شعاع‌های بزرگ در گوشه‌ها، پایه‌های شوک و غیره) و انتخاب صحیح مواد انجام شود.

متأسفانه، ویژگی‌های ضربه‌ای مواد پلاستیکی به شدت به نرخ ضربه، دما، نوع بارگذاری، شکل و ضخامت نمونه و موارد مشابه وابسته است. ویژگی‌های ضربه‌ای از ماده‌ای به ماده دیگر به طور قابل توجهی متفاوت است؛ با این حال، مشکلات ضربه‌ای بیشتر زمانی رخ می‌دهد که مواد پلاستیکی در دماهای پایین استفاده شوند (به همان شیوه‌ای که خزش و آرامش تنش تمایل دارند در دماهای بالا مشکل ایجاد کنند).

 

طراحی و ساخت قطعات پلاستیکی و قالب های تزریق پلاستیک، مقاومت به ضربه مواد پلاستیکی

شکل 1: مقاومت ضربه‌ای بیشتر مواد پلاستیکی با افزایش دما افزایش می‌یابد.

 

 

روش‌های آزمایشی استاندارد که به طور معمول برای ارزیابی مقاومت ضربه‌ای مواد پلاستیکی استفاده می‌شوند، ویژگی‌های کامل ضربه را ارائه نمی‌دهند و در نتیجه، از نظر تحلیلی مفید نیستند.

داده‌های ضربه‌ای به‌دست‌آمده از این آزمایش‌های استاندارد معمولاً برای ارزیابی مقاومت نسبی ضربه و حساسیت به شیار یک ماده برای اهداف انتخاب اولیه ماده استفاده می‌شود. برخی از روش‌های رایج آزمایش ضربه که در عمل استفاده می‌شوند، در ادامه توصیف شده‌اند.

 

آزمایش ضربه ایزود

 

آزمایش ضربه ایزود، رایج‌ترین آزمایش ضربه‌ای با پاندول است (شکل 2). این آزمایش، انرژی مرتبط با شکست یک نمونه یک سر گیردار شیاردار را با استفاده از نوسان پاندول از ارتفاع ثابت اندازه‌گیری می‌کند. شیار در نمونه به عنوان یک متمرکزکننده تنش یا محل رشد ترک عمل می‌کند.

در حالی که نتایج آزمایش ضربه ایزود برخی نشانه‌ها از حساسیت به شیار ارائه می‌دهند، ممکن است ارتباط کمی با رفتار قطعات بدون شیار در شرایط واقعی (به ویژه در نرخ‌ها و دماهای مختلف ضربه) داشته باشند. این آزمایش همچنین معمولاً بدون شیار انجام می‌شود، با استفاده از شیار معکوس یا با استفاده از مقادیر مختلف شعاع شیار به منظور اندازه‌گیری  حساسیت به شیار ماده انجام می شود (پروتکل‌های آزمایشی غیر استاندارد)، شکل 3 را مشاهده کنید.

 

 

آزمایش ضربه ایزود طراحی و ساخت قطعات پلاستیکی و قالب های تزریق پلاستیک، مقاومت به ضربه مواد پلاستیکی

شکل 2: آزمایش ضربه ایزود یک آزمایش ضربه‌ای با پاندول است که از یک نمونه یک سر گیردار به عنوان پشتیبانی استفاده می‌کند.

 

به طور کلی، مقاومت ضربه‌ای مواد پلاستیکی با افزایش دما و مقادیر شعاع شیار افزایش می‌یابد. بنابراین، استفاده از مقادیر بزرگ شعاع در قطعات پلاستیکی برای کاهش اثرات تمرکز تنش (مانند تقاطع‌های دیواره) اهمیت دارد.

با این حال، در عمل، مقادیر شعاع اغلب به دلیل ظاهر شدن نشانه‌های فرورفتگی، حفره‌ها یا تنش‌های ناشی از انقباض محدود می‌شوند. بنابراین، حساسیت به شیار یک ماده پلاستیکی باید در برابر این نگرانی‌های مربوط به انقباض در فرآیند تولید مناسب باشد.

 

 

متغیرهای مهم طراحی و ساخت قطعات پلاستیکی و قالب های تزریق پلاستیک، مقاومت به ضربه مواد پلاستیکی

شکل 3: ضخامت نمونه، شعاع شیار و فرآیند شیارگذاری از متغیرهای مهم در آزمایش هستند.

 

 

روش اماده سازی نمونه طراحی و ساخت قطعات پلاستیکی و قالب های تزریق پلاستیک، مقاومت به ضربه مواد پلاستیکی

شکل 4: روش آماده‌سازی نمونه تأثیر قابل توجهی بر نتایج آزمایش ضربه خواهد داشت.

 

مقادیر مقاومت ضربه ایزود تحت تأثیر تعداد بسیار زیادی از متغیرهای مرتبط با تولید هستند که به عملیات قالب‌گیری و شیارگذاری نمونه آزمایشی مربوط می‌شوند (شکل 4).

متغیرهای شیارگذاری می‌توانند با قالب‌گیری شیارها به طور مستقیم در نمونه‌های آزمایش ایزود حذف شوند؛ با این حال، نتایج شیارهای قالب‌گیری شده معمولاً به دلیل اثرات پوسته‌ای، بالاتر از نتایج شیارهای ماشین‌کاری شده هستند.

با این وجود، رویکرد شیار قالب‌گیری شده دارای مزیت است زیرا گوشه‌ها یا شعاع‌ها در قطعات پلاستیکی قالب‌گیری می‌شوند، نه اینکه ماشین‌کاری شوند. ضخامت نمونه آزمایشی نیز یک متغیر مهم برای آزمایش ضربه است.

به عنوان مثال، ضخامت نمونه آزمایشی بر محتوای میکروحفره در نمونه تأثیر خواهد گذاشت. علاوه بر این، در برخی مواد، مقاومت ضربه‌ای با افزایش ضخامت تا یک ضخامت بحرانی افزایش می‌یابد، جایی که مکانیزم شکست از شکست نرم به شکست ترد تغییر می‌کند و کاهش قابل توجهی در مقاومت ضربه‌ای در ضخامت‌های بیشتر از مقدار بحرانی مشاهده می‌شود.

اطلاعات مقاومت به ضربه مواد پلاستیکی می بایست در طراحی و ساخت قالب های تزریق پلاستیک برای قطعه مورد نظر مورد بررسی قرار گیرد.

آرامش تنش در مواد پلاستیکی – بخش اول

خواص مکانیکی بلند مدت: آرامش تنش

 

در ادامه بحث طراحی و ساخت مواد پلاستیکی و قالب های تزریق پلاستیک به موضوع آرامش تنش در مواد پلاستیکی پرداخته خواهد شد. در ادامه بخش اول این موضوع ارائه شده است.

داده‌های خزش برای طراحی قطعات پلاستیکی که در معرض بارها یا تنش‌های ثابت برای مدت زمان طولانی هستند استفاده می‌شود ، در حالی که داده‌های آرامش تنش برای کاربردهایی که سطوح کرنش یا تغییر شکل در دراز مدت ثابت می‌مانند، مورد نیاز است.

هنگامی که قطعات پلاستیکی به مقدار ثابتی از کرنش یا تغییر شکل کشیده می‌شوند، فشرده می‌شوند، خم می‌شوند یا بریده می‌شوند، مقدار تنش مرتبط با آن کرنش ثابت به دلیل اثرات ویسکوز (مثلاً ریلکسیشن مولکولی) با گذشت زمان به کاهش خود ادامه می‌دهد.

آرام‌سازی تنش مشابه خزش است، زیرا مدول آرامش، ER (t, T)  با زمان کاهش می‌یابد بر اساس:

 

جایی که مقدار کرنش ثابت (ثابت) است و مقدار تنش تابعی از زمان و دما است. ویژگی‌های آرامش تنش یک پلیمر در طراحی برای کاربردهایی مانند موارد نشان داده شده در شکل 1 اهمیت دارد.

بسیاری از این کاربردها شامل درجه‌ای از تداخل هستند که برای فراهم کردن نوعی تناسب اصطکاکی استفاده شده‌اند. در مورد هاب فشاری، قابلیت‌های انتقال گشتاور مجموعه توسط سطح تماس، ضریب اصطکاک و تنش نرمال تعیین می‌شود.

با کاهش تنش‌های حلقه‌ای، قابلیت‌های پیچشی مجموعه کاهش می‌یابد. در مورد O-ring فشرده، تنش‌های نرمال برای جلوگیری از نشتی لازم هستند.

با کاهش تنش‌ها، احتمال نشتی افزایش می‌یابد. ویژگی‌های آرامش تنش یک پلیمر همچنین برای کاربردهایی که شامل بارگذاری اولیه یا اجزای فنری پلاستیکی هستند، اهمیت دارند.

برای طراحی قطعات برای این کاربردها، داده‌های آرامش تنش که در مقدار کرنش مناسب، دما و زمان تولید شده‌اند، باید از تأمین‌کنندگان مواد به دست آید.

 

 

آرامش تنش در مواد پلاستیکی - بخش اول طراحی و ساخت قالب های تزریق پلاستیک و مواد پلاستیکی شبیه سازی فرآیند تزریق پلاستیک

شکل 1 نمونه های معمولی از قطعات پلاستیکی در معرض کرنش ثابت در کاربرد نهایی.

داده های آرامش تنش (به جای خزش) برای این کاربرد ها مورد نیاز است.

با در نظر گرفتن منحنی های مربوط به آرامش تنش می توان به صورت بهینه به طراحی و ساخت قالب های تزریق پلاستیک پرداخت.

آرامش تنش در مواد پلاستیکی – بخش دوم

آرامش تنش در مواد پلاستیکی – بخش دوم

 

در ادامه بحث طراحی و ساخت مواد پلاستیکی و قالب های تزریق پلاستیک به موضوع آرامش تنش در مواد پلاستیکی پرداخته خواهد شد. در ادامه بخش دوم این موضوع ارائه شده است.

داده‌های آرامش تنش با اعمال یک کرنش ثابت به یک نمونه قالب‌گیری شده و اندازه‌گیری فروپاشی تدریجی تنش با گذشت زمان تولید می‌شوند. آزمایش ها را می توان در کشش، فشار، برش و خمش اجرا کرد. داده‌های تست آرامش تنش را می‌توان برای تولید منحنی‌های تنش-کرنش هم‌زمان استفاده کرد که مشابه آن‌هایی هستند که از داده‌های آزمایش خزش تولید می‌شوند.

همانطور که در شکل 1 نشان داده شده است، داده های آرامش تنش همچنین می تواند در قالبی ارائه شود که مدول آرامش را به عنوان تابعی از زمان ثبت و در مقادیر مختلف کرنش ثابت ارائه می دهد.

 

شکل 1 مانند داده‌های خزش، داده‌های تست آرامش تنش را می‌توان برای ساخت منحنی‌های تنش-کرنش هم زمان استفاده کرد. داده های آرامش برای پلی کربنات در دمای اتاق/50 درصد رطوبت نسبی نشان داده شده است

 

آرامش تنش در مواد پلاستیکی - بخش دوم طراحی و ساخت قالب های تزریق پلاستیک و مواد پلاستیکی شبیه سازی فرآیند تزریق پلاستیک

شکل 2 مدول آرامش در برابر زمان و کرنش برای پلی کربنات در دمای اتاق/ 50 % RH

 

متأسفانه برای طراحان، داده‌های آرامش تنش به اندازه داده‌های خزش در دسترس نیستند، که تا حد زیادی به دلیل پیچیدگی نسبی دستگاه تست آرامش تنش در مقایسه با دستگاه تست خزش است.

ممکن است تخمین کاهش تنش برای کاربردهای آرامش تنش با استفاده از داده‌های خزش زمانی که داده‌های آرامش تنش در دسترس نیستند، ممکن باشد.

با این حال، این عمل توصیه نمی شود. نشان داده شده است که مدول های خزش و آرامش ممکن است در زمان های کوتاه تر و سطوح کرنش کم مشابه باشند.

با این حال، در زمان های طولانی تر و مقادیر کرنش بالاتر، تفاوت در دو مقدار مدول بیشتر می شود. بهتر است در صورت امکان از داده های آرامش تنش برای کاربردهای فشار ثابت استفاده کنید.

با در نظر گرفتن منحنی های مربوط به آرامش تنش می توان به صورت بهینه به طراحی و ساخت قالب های تزریق پلاستیک پرداخت.